Skip to content
Editorial

Hoe Travis Scott de wereld veroverde met zijn muziek en Nike sneakers

30 april 2024 11:22
Hoe Travis Scott de wereld veroverde met zijn muziek en Nike sneakers

Jacques Berman Webster II, beter bekend als Travis Scott, viert vandaag zijn verjaardag. De rapper, bekend van nummers als ‘SICKO MODE’, ‘MY EYES’ en ‘goosebumps’ heeft naast een uitgebreid repertoire aan hits ook veel betekend in de wereld van fashion en sneakers. Van zijn eerste Nike samenwerking in 2018 tot aan de introductie van zijn eigen Air Jordan Jumpman Jack model – hier een overzicht van de succesvolste releases van Travis Scott en Nike.

Travis Scott

Even terug naar het begin. Ruim tien jaar geleden, introduceerde Travis Scott zijn eerste mixtape, getiteld Owl Pharaoh. De tape bestond uit 14 nummers en werd in de iTunes Store gereleased. Een jaar later, in 2014, kwam de rapper met zijn debuutalbum Days Before Rodeo, een album dat met nummers als ‘Mamacita’, ‘Drugs You Should Try It’ en ‘Don’t Play’ direct aansloeg bij het grote publiek.

Ondanks dat het album momenteel niet op Apple Music of Spotify te vinden is, is dit album nog altijd erg geliefd bij velen. Een jaar later kwam Travis met zijn album Rodeo dat met features van namen als Ye, The Weeknd, Future en Justin Bieber kwam. Nummers als ‘3500’ en ‘Antidote’ scoorden hoog en verschenen in de Billboard Top 100.

Rodeo Travis Scott
Album Rodeo van Travis Scott – Beeld Genius

In mei 2017 werd het album platina verklaard door de Recording Industry Association of America (RIAA).

Grammy genomineerd

Na het succes van Rodeo, ging het hard met Travis’ muziekcarrière. De artiest was te zien op grote podia als Coachella, Openair Frauenfeld en het Nederlandse festival WOO HAH. Ook zijn relatie met multimiljonair Kylie Jenner kreeg veel aandacht. Het duo begon in 2017 te daten, na elkaar gevonden te hebben op Coachella. Kylie en Travis hebben twee kinderen samen, Stormi en Aire.

Travis Scott Nike
Beeld Wire Image

In 2018 bracht de artiest zijn grootste project uit; ASTROWORLD. Op het album staan features van Frank Ocean, Drake, Kid Kudi, The Weeknd, Don Toliver, Sheck Wes, Gunna, 21 Savage en meer. De productie werd verzorgd door producers als Mike Dean, Hit-Boy, Tame Impala, Allen Ritter en meer.

Nummers als ‘SICKO MODE’, ‘BUTTERFLY EFFECT’, ‘YOSEMITE’ en ‘WAKE UP’ zorgden voor groot succes. Het album werd vier keer platina gecertificeerd door de RIAA.

Travis won Album van het Jaar tijdens de 2019 BET Hip Hop Awards, maar greep mis tijdens de Grammy’s nadat Cardi B de Grammy voor Best Rap Album pakte voor haar debuutalbum Invasion Of Privacy. Een beslissing die volgens velen onjuist was, sinds dit album het niet haalde bij ASTROWORLD of Swimming, het album van Mac Miller dat ook genomineerd was.

De roll-out van ASTROWORLD kwam met het iconische (gelijknamige) festival dat het thema van Travis’ albumcover voortzette. Ondanks het fiasco in 2021, waar er meerdere doden vielen tijdens het festival, wordt het album nog altijd gezien als een van de beste hiphopalbum der tijden.

Utopia

Na het ASTROWORLD project bleef het, met uitzondering van enkele kleinere projecten en features, langere tijd stil rondom Travis. De rapper trok zich terug na het ASTROWORLD incident en focuste zich op zijn familie en zijn mentale gezondheid. Hij introduceerde het project HEAL dat nabestaanden en slachtoffers van het incident zou helpen. Ook verschenen de eerste tekenen van Utopia – Travis’ volgende project.

@travisscott

De roll-out na het album startte in 2020, toen Scott de titel van zijn volgende project aankondigde op sociale media. In de maanden (en jaren) daarop kregen Scotts’ Instagramposts cryptische titels als “see you in utopia” en “can’t wait”, die hintten naar het opkomende album. Ook postte de rapper foto’s waarop zijn bodyguard te zien was met een “Utopia” briefcase.

Foto Backgrid

Op 28 juli 2023 was het dan eindelijk zo ver. Travis’ vierde studioalbum Utopia verscheen op streamingplatforms en gooide direct hoge ogen. Het album heeft features van Drake, Playboi Carti, Beyoncé, Westside Gunn, Bad Bunny, The Weeknd, James Blake, Metro Boomin en meer. Het album is hevig geïnspireerd op Kanye West’s oude werken.

Utopia werd positief ontvangen en debuteerde op nummer één in de Billboard 200 chart. Alle 19 nummers verschenen in de Billboard Hot 100 en Scott werd opnieuw genomineerd voor een Grammy.

Tijdens de Grammy’s performde hij samen met Playboi Carti zijn nummer ‘FE!N’, maar leek dit niet in zijn voordeel te werken. Ook dit jaar greep hij mis en nam Killer Mike de Grammy voor Best Rap Album mee naar huis.

Travis Scott x Nike

Naast Scotts uitgebreide carrière op het gebied van muziek, heeft de artiest ook veel neergezet in de wereld van fashion – en dan met name sneakers. De rapper heeft een herkenbare stijl en heeft een sneakercollectie waar je u tegen zegt. Zo is Scott een van de weinigen die de Nike Dunk Low ‘Freddy Krueger’ bezit.

Travis eerste samenwerking met Nike kwam dan ook niet geheel uit de lucht vallen. In 2017 verschenen de eerste beelden van een blauw met roze Jordan Trunner PE. Ondanks dat de Cactus Jack branding op de hiel verschijnt, herinnert men deze release vaak niet als de eerste samenwerking van het duo.

Travis Scott x Nike Air Force 1 Low ‘Sail’

Travis Scott x Nike Air Force 1 Sail

In 2018 verscheen de Travis Scott x Nike Air Force 1 Low ‘Sail’, Scotts eerste samenwerking met Nike (en niet het Jordan Brand). De sneaker heeft een ingetogen colorway. In tegenstelling tot veel Air Force 1 colorways, heeft deze sneaker een upper van canvas. Op het middenpaneel is een zilveren Swoosh geplaatst. Zilveren dubreas op de tong maken het paar compleet.

Travis Scott x Air Force 1 Low ‘Cactus Jack’

Travis Scott x Nike Air Force 1

Niet veel later kreeg de Air Force 1 opnieuw een Travis make-over. In tegenstelling tot de vorige samenwerking, gebruikte deze sneaker veel kleuren, materialen en motieven. Een opvallend detail aan de sneaker is de dubbele tong. Over het silhouet heen zijn de logo’s van Cactus Jack geplaatst, Scotts eigen platenlabel.

Travis Scott x Air Jordan 4

Travis Scott x Air Jordan 4

In 2018 verscheen de Air Jordan 4 ‘Cactus Jack’, een felblauwe colorway dat rode en zwarte details gebruikte. De release van de sneaker werd gevierd met het Cactus Jack Festival in Houston, de geboorteplaats van de rapper. De ‘Purple Suede’ en ‘Olive’ waren beide Friends & Family releases en hadden dus ook een beperkte oplagen.

Travis Scott x Air Jordan 33

Travis Scott X Air Jordan 33 'Cactus Jack'

In 2019 verscheen de Air Jordan 33, een niet al te bekend silhouet uit de Nike archieven. De sneaker verscheen in de klassieke Travis Scott aardetinten. Op de tong is het Cactus Jack logo te zien. In tegenstelling tot de voorgaande releases (en de releases die hierna volgden) is deze sneaker er eentje die vaak over het hoofd gezien wordt.

Travis Scott x Air Jordan 1 Retro High OG ‘Cactus Jack’

Travis Scott X Air Jordan 1 'Cactus Jack'

Misschien wel de meest iconische sneaker der tijden: de Air Jordan 1 in een ‘Mocha’ colorway en de reversed Swoosh op het middenpaneel. Maroon 5 zanger Adam Levine debuteerde de sneaker tijdens zijn Super Bowl 52 Halftime show. Kort daarna verschenen de eerste beelden van de sneaker op Travis’ Instagram.

Travis Scott x Air Jordan 1 Low 'Cactus Jack'

In mei 2019 werd het paar gereleased. Kort na de (succesvolle) release van de Air Jordan 1 High verscheen de colorway ook in een Low variant.

Air Jordan 6 ‘Medium Olive’ en ‘British Khaki’

Travis Scott X Air Jordan 6 'Medium Olive'

De artiest had de smaak te pakken en in 2019 verscheen de Air Jordan 6 in een ‘Medium Olive’ colorway. De sneaker maakte zijn debuut tijdens Travis’ Super Bowl LIII optreden in 2019. Het exemplaar arriveerde in de kenmerkende kleuren van Scott en voegde outdoor details toe aan het silhouet.

De Air Jordan 6 beviel bij velen en verscheen twee jaar later in de colorway ‘British Khaki’.

Travis Scott x Nike SB Dunk Low

Travis Scott x Nike SB Dunk Low

In 2020 verscheen misschien wel de meest opvallende collab van het duo; de Nike SB Dunk Low. Een unieke colorway dat verschillende materialen, kleuren en motieven combineert. Van paisley print tot aan plaid – alles komt voorbij op de upper van de SB Dunk Low. Een perfecte chaos, als je het ons vraagt.

Travis Scott x Nike Air Max 270 React

Nike Air Max 270 React ENG

Een andere samenwerking van Travis Scott en Nike die mogelijk enkelen is ontgaan, is de Nike Air Max 270 React uit 2020. De sneaker heeft in tegenstelling tot de voorgaande collabs een meer sportief en uitgesproken design. De opvallende middenzool in combinatie met de overlays op de upper maakt dit een erg bijzondere sneaker.

Fragment x Travis Scott x Air Jordan 1 SP ‘Military Blue’

Fragment X Travis Scott X Air Jordan 1 SP 'Military Blue'

Na het grote succes van Scotts eerste Air Jordan 1 release, vroeg hij voor de tweede collab om de hulp van Japans streetwear label Fragment. De sneaker verscheen in een ‘Military Blue’ colorway met op het middenpaneel de welbekende reversed Swoosh.

Travis Scott x Fragment x Air Jordan 1 Low

Kort na de release kreeg ook deze sneaker een Low variant, die dezelfde kleuren gebruikte.

Air Max 1 ‘Wheat’, ‘Saturn Gold’ & ‘Baroque Brown’

In 2022 werd dan eindelijk het iconische Air Max 1 silhouet gebruikt in een samenwerking met Travis Scott. De sneaker verscheen in drie colorways: ‘Wheat’, ‘Saturn Gold’ en ‘Baroque Brown’. Opvallend aan deze releases waren de Air units, die niet see-through zijn zoals bij de standaard Air Max 1, en het unieke lacingsysteem.

Travis Scott x Nike Air Trainer 1 ‘Ashen Slate’ & ‘Grey Haze’

Travis Scott x Nike Air Trainer 1 SP 'Ashen Slate'
Travis Scott x Nike Air Trainer 1 SP 'Grey Haze'

Na de Nike Air Max 1 verscheen ook de Air Trainer 1, tevens ontworpen door Tinker Hatfield, in een samenwerking met Travis Scott. De sneaker werd al langere tijd uitgesteld door het incident tijdens het ASTROWORLD festival, maar verscheen in 2022 dan toch eindelijk in de schappen. In tegenstelling tot Travis’ vorige collabs, had de Air Trainer 1 een meer outdoor en workgear uitstraling.

Air Jordan 1 Low

De jaren 2022 en 2023 stonden in het teken van de Air Jordan 1 Low releases. Colorways als de ‘Reverse Mocha’, ‘Black Phantom’, ‘Olive’ en ‘Neutral Olive’ werden achter elkaar gereleased en deelden vaak dezelfde aardetinten en de reversed Swoosh.

Travis Scott x Nike Mac Attack

Travis Scott x Nike Mac Attack 'Light Smoke Grey'

Een samenwerking die vrijwel niemand had verwacht: Travis Scott en John McEnroe. In 2023 keerde de Nike Mac Attack terug, een sneaker die speciaal voor tennisspeler McEnroe was ontworpen. In de campagne leek het net alsof Scott en McEnroe aartsrivalen van elkaar waren. McEnroe haalde meerdere keren uit naar Scott, net zoals te tenniser dit ook deed bij zijn tegenstanders tijdens zijn tenniscarrière.

Eigen sneaker: Air Jordan Jumpman Jack

Travis Scott x Air Jordan Jumpman Jack 'Sail'

In 2024 verscheen de artiest zijn eigen sneaker: de Air Jordan Jumpman Jack. Na vrijwel elk model gebruikt te hebben in zijn samenwerkingen met Nike, verscheen Travis Scott in 2023 voor het eerst in een onbekend Nike silhouet. Al gauw gingen de geruchten rond dat Travis een eigen sneaker ontworpen zou hebben, die geïnspireerd zou zijn op voorgaande Nike releases.

Tijdens de Grammy’s van 2024, waar Travis optrad samen met Playboi Carti, werd de Travis Scott x Air Jordan Jumpman Jack in de colorway ‘Sail’ gereleased via zijn eigen site.

Beeld Nike

Vandaag, 30 april 2024, wordt de sneaker bij Nike en diverse retailers gereleased. Ook zijn de volgende coloways van Travis eigen Nike silhouet al verschenen. Het lijkt er op dat de Air Jordan Jumpman Jack Nike’s volgende paradepaardje wordt en wij zijn fan!

Houd de Sneakerjagers nieuwspagina in de gaten voor meer updates rondom deze releases. Wij wensen Travis Scott een hele fijne verjaardag!