Skip to content
Editorial

Tinker Hatfield: het brein achter diverse iconische Nike designs

30 april 2024 16:00
Tinker Hatfield: het brein achter diverse iconische Nike designs

Nike ontwerper Tinker Hatfield viert vandaag (30 april 2024) zijn 72e verjaardag. Hatfield heeft met zijn werk voor Nike een hoop betekend voor de sneakercommunity. De ontwerper is verantwoordelijk voor iconische modellen als de Air Max 1, Air Jordan 3, Air Trainer en meer.

Lees hier het verhaal van Tinker Hatfield en zijn beste sneaker designs bij Nike.

Tinker Hatfield

Tinker Linn Hatfield Jr., geboren en getogen in Oregon (1952), Amerika, viert vandaag zijn verjaardag. Hatfield was vanaf jong af aan al erg sportief. Hij ging naar Central Linn High School in Oregon waar hij uitblonk in sporten als basketbal, hardlopen, hordelopen en polsstokspringen. Op 18-jarige leeftijd werd hij erkend als de beste high school atleet van de staat Oregon.

Tinker Hatfield Bill Bowerman
Hatfield onder training van Bowerman l Beeld Decostore

Hij zette zijn atletiekcarrière voort op de Universiteit van Oregon, waar Hatfield architectuur ging studeren. Hier trainde hij met Bill Bowerman, de medeoprichter van Nike.

Ook op de universiteit brak Hatfield het ene na het andere record en werd zelfs zesde op de Olympische trials van 1976. Na een ernstige blessure aan zijn enkel, kon Hatfield zijn atletische carrière niet voortzetten en stopte hij bij Bowermans team.

In 1977 behaalde Hatfield zijn bachelor in architectuur en begon hij met werken als architect. In 1981 sloot hij aan bij het team van Nike, waar hij binnen mum van tijd de meest iconische sneaker designs ontwierp.

Nike Air Max 1

In 1987 bracht Hatfield twee iconische silhouetten op de markt: de Air Trainer en de Air Max 1. Met name het tweede silhouet, de Air Max 1, was destijds een baanbrekend design. De Air Max 1 was de eerste sneaker van Nike die een zichtbare Air unit had.

Nike Air Max 1 Tinker Hatfield
Beeld Nike

Geïnspireerd op Centre Georges Pompidou, een gebouw in hartje Parijs, wilde Hatfield een sneaker creëren waarbij de gebruikte technologie van buitenaf te zien was. Evenals bij het gebouw, waarvan de functionele en structurele elementen van buitenaf te waarnemen zijn, wilde Hatfield dit ook met de Air Max 1 bereiken.

Het ontwerpen van de Nike Air Max 1 ging niet zonder slag of stoot. In 1986 releasede Nike het eerste Air Max 1 design, maar werd deze al gauw teruggehaald wegens problemen met de Air unit die kon scheuren bij lage temperaturen. In 1987 verscheen de Nike Air Max 1 opnieuw in de schappen, dit keer met een kleinere ‘bubble’.

Het ’86 design maakte in 2023 zijn terugkeer en kreeg de bijnaam ‘Big Bubble’.

Iconische designs

Na het succes van de Air Max 1 werd Hatfield te hulp gevraagd voor het ontwerpen van een volgend Air Jordan silhouet. In 1984 kwam Nike voor het eerst samen met Chicago Bulls NBA-speler Michael Jordan en introduceerde de Air Jordan lijn – een lijn die later uit zou groeien tot een van de succesvolste samenwerkingen in de wereld van sneakers.

Michael Jordan Nike
Beeld New York Times

Na de release van de Air Jordan 1 en Air Jordan 2, ontworpen door Bruce Kilgore en Peter Moore, leek het erop dat de basketbalspeler naar adidas wilde overstappen. De wensen van Jordan kwamen niet overeen met wat Nike te bieden had en er was dus wel een erg bijzonder design nodig om hem bij Nike te houden. Hier kwam Hatfield om het hoekje kijken.

Tinker Hatfield Air Jordan 3
Beeld Nike

De designer ging rond de tafel zitten met Jordan en ging stap voor stap al zijn wensen en eisen langs. Jordan vroeg om een comfortabele basketbalschoen met een chique uitstraling. Kort na de eerste ontmoeting kwam Hatfield terug met het prototype van de Air Jordan 3. Het design was een groot succes. Jordan was tevreden en Hatfield kreeg de verantwoordelijkheid over de Air Jordan lijn.

In zijn carrière bij Nike heeft Hatfield de Jordans vanaf de Air Jordan 3 tot aan de Air Jordan 15 ontworpen.

Comeback van de Nike Air Max 180

Van de Air Max 1 tot aan de Nike Mag (de zelfstrikkende sneaker uit de film Back To The Future) – Hatfield is het brein achter een hoop unieke designs. Eentje daarvan maakt dit jaar zijn comeback: de Nike Air Max 180. De Nike Air Max 180 werd in 1991 geïntroduceerd in de ‘Ultramarine’ colorway. Voor deze sneaker werkte Hatfield samen met Bruce Kilgore, de ontwerper van onder andere de Nike Air Force 1.

Nike Air Max 180
Beeld Nike

De Nike Air Max 180 was de eerste sneaker met 180 graden zichtbare Air demping. Volgens Nike is de zool van de sneaker geïnspireerd op de vorm van een hoefijzer. Het model kreeg wereldwijde bekendheid toen Michael Jordan de ‘Concord’ colorway droeg tijdens een fotoshoot als lid van het Dream Team voor de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona.

Nike Air Max 180
‘Ultramarine’
Nike Air Max 180
‘Concord’

Na enkele colorways en collabs – met onder andere Comme des Garçons en AMBUSH – verdween de sneaker uit de schappen. Nu, in 2024, maakt de Nike Air Max 180 zijn comeback in de OG ‘Ultramarine’ en ‘Concord’ colorways. Houd de Sneakerjagers releasekalender in de gaten voor updates rondom deze releases.